18. Když covid není všechno

Když covid není všechno

 

Frčíme s doktorem na výjezd stenokardie++. Bolesti na hrudi mohou být různého původu. Podle této výzvy se jedná o bolesti trvající řádově několik minut a volající je charakterizuje jako typické kardiální bolesti. Tupý neustávající tlak za hrudní kostí.

Na místě jsme první. Pacient stojí vedle svého vozu, drží se za hrudník a omlouvá se nám, ale že by asi nezvládl do nemocnice sám dojet. Bereme ho ihned do sanitky a měříme krevní tlak. Mezitím si půjčujeme doklady, abychom mohli napsat zprávu z našeho výjezdu. Hypertenze (vysoký krevní tlak) a bolesti na hrudi znamenají podání Nitromintu – léku, který se stříká pod jazyk a jehož úkolem je jednak snížit vysoký tlak krve a zároveň roztáhnout cévy, které zásobují srdce krví. Zatímco kolega aplikuje pacientovi tento lék pod jazyk, já chystám infuzní set, kanylu a další věci potřebné k zajištění žilního vstupu. Měříme EKG a pícháme žílu. Přijíždí lékař. Společně se díváme na vytisknuté EKG a shodujeme se, že fyziologické rozhodně není. Od pána zjišťujeme, že prožil velmi silný stres, opotil se a začalo ho bolet na hrudi. Pro podrobnější vyšetření lepíme EKG elektrody ještě na záda, abychom natočili tzv. zadní svody. Naše domněnky se potvrzují. Lékař ordinuje potřebné léky a domlouvá s dispečinkem avízo do kardiocentra.

Pacienta odvážíme přímo na katetrizační sál, kde se mu místní tým podívá rovnou do srdce. Tento výkon, srdeční katetrizace, znamená, že vám lékař skrz zápěstí, nebo tříslo zavede tenoučkou hadičku tepnami až do srdce a dále do jednotlivých tepen, které srdce zásobují krví a tedy i živinami. Následně do nich vstřikuje kontrastní látku a v reálném čase pod rentgenovým zobrazením zjišťuje, zda je nějaká z těchto tepen zúžena, či dokonce uzavřena. Bingo, má ji! Doktor chvíli kouzlí a za 20 minut od položení pacienta na katetrizační stůl má mladý muž postiženou cévu opravenou.

Přijíždějí sestřičky z koronární jednotky, je to jednotka intenzivní péče, na které se starají o pacienty s různými srdečními problémy. Tento muž u nich bude několik dní ležet a když všechno půjde dobře, bude brzy doma. Zachoval se velmi správně – cítil, že má zdravotní komplikace a ukončil jízdu vozem, aby neohrozil sebe ani ostatní účastníky silničního provozu. Nečekal, zda ta bolest přejde a hned zavolal záchrannou službu. Probíhající akutní infarkt myokardu byl tak velmi rychle rozpoznán a v jeho počátku přerušen. Díky tomu šance, že se muž plně zotaví, je vysoká.

Nezanedbávejte svoje zdraví. Koronavirus již několik měsíců ovlivňuje životy nás všech. Nesmíme však zapomenout, že infarkty, mrtvice a další onemocnění i přes to stále existují. A v těch nejzávažnějších situacích hraje právě čas hlavní roli. Řešte proto zdravotní komplikace včas tak, jako tento muž.

Z pozdějšího rozhovoru s pacientem se ukázalo, že infarkt byl vyústěním několika faktorů - kouření, dlouhodobý stres a genetická předloha. Velmi silná stresová nálož těsně před vznikem akutního infarktu myokardu byla posledním hrebíčkem. Díky správnému a včasnému vyhodnocení situace byl muž již po čtyřech dnech propuštěn z nemocnice domů. Čekají ho ještě další vyšetření, kontroly a léčba, hlavní krok je ale především na něm. Ihned přestal kouřit a začal žít aktivněji. Přeji mu, a přeji to i dalším, aby v tomto úsilí pokračoval i nadále.

 

Tento příběh vznikl s laskavým svolením pacienta. Děkuji a přeji mnoho sil!

 


Komentáře