1. Kde jsem se tu vzal


Kde jsem se tu vzal

Byl rok 2012. Maturita hotova, přijímačky na vysokou splněny, berou mě. Od října budu studentem Univerzity Karlovy, Fakulty tělesné výchovy a sportu. Na obor Tělesná výchova a sport jsem se přihlásil, protože jsem celý život sportoval, hrál jsem tenis.
Ze začátku studium nebylo tak náročné, v prvním semestru nebyl problém. Pak ale přišla biochemie, psychologie a já začal trpět. Jak se blížil konec prvního ročníku, přemýšlel jsem, co budu dělat o prázdninách. Začal jsem se pídit po nějaké brigádě – no pídit – řekl jsem si, že bych chtěl dělat plavčíka, napíšu do nějakého bazénu a bude. Jelikož jsem byl v Praze necelý rok, jediné bazény, které jsem znal, byly bazény v Hostivaři a na Újezdě – oba patří „karlovce“. A tak jsem začal přemýšlet. Vybavil jsem si písničku „Když je v Praze abnormální hic“. V této písni se zpívá o plovárně v Praze čtyři Podolí. A tak jsem se podíval na internet, zda v Podolí nějaký bazén je. Našel jsem si kontakt a napsal e-mail, že bych měl zájem stát se plavčíkem.
Semestr končil a já věděl, že jsem v háji. Chybělo mi 6 kreditů – z biochemie a z psychologie. Zbýval mi poslední, třetí termín v září. Říkal jsem si, že se na to naučím a bude to dobré.
Prvního června jsem měl první službu v Podolí – jako pomocný plavčík – toho času jsem neměl plavčický kurz. Dostal jsem tričko, koupil jsem si píšťalku, šortky, do práce jsem jezdil na kole, opaloval se, hlídal a napomínal lidi především na tobogánu. A to všechno za peníze. Ideální léto. Jenže jak se postupně blížil podzim, bylo mi jasné, že pohoda končí. Učil jsem se a než jsem se nadál, byl zde třetí pokus na biochemii. Neúspěch. Končím. Došel jsem na studijní, požádal jsem o ukončení studia. Odevzdal jsem index, jsem nezaměstnaný. Podolí! Sednul jsem na tramvaj a pádil do bazénu. Domluvil jsem se s vedoucí, že jakmile budu mít hotový kurz plavčíka, tak mě zaměstná. Ihned jsem začal s přípravou a v říjnu bylo hotovo. Kurz byl úspěšně za mnou. Dělal jsem ho u vodní záchranné služby, nabídli mi, zda bych s nimi nechtěl jít na Vánoce zajišťovat závody otužilců. Souhlasil jsem. Během následujícího roku, kdy jsem pracoval v bazénu, jsem odsloužil na vodní záchrance téměř dvacet asistencí. Začalo mně to velmi bavit, a tak jsem začal zjišťovat, zda se tímto způsobem dá uživit.
Našel jsem si vyšší odbornou školu, která nabízela studium oboru zdravotnický záchranář, zjistil jsem, jaké jsou podmínky a jaké jsou přijímací zkoušky a odeslal jsem svoji přihlášku. Začal jsem trénovat – součástí přijímaček bylo i plavání – pro mě lehké.
Během mé pauzy ve studiu jsem si stihl udělat kurz Open Water Diver (potápění), Vůdce malého plavidla, Výcvik na záchranu osob z ledu a speciální výcvik na Záchranu z divoké vody.
Na začátku září jsem nastoupil opět do lavic. Opět jsem bojoval s biochemií, s psychologií, ale tentokrát úspěšně. Po třech letech studia mám svůj titul. Jsem diplomovaný specialista. Diplomovaný zdravotnický záchranář.

Komentáře

  1. Dobrý den, ve Vašem blogu popisujete i působeni na pozici plavčíka - záchranáře VZS , chtěl bych se zeptat na detailnější informace , zdali byste tuto práci doporučil jen jako přivýdělek pro mladé studenty, info o náročnosti kurzu, výhody, nevýhody práce spojené s velkou odpovědností atd..
    Předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      práce na pozici plavčíka je, ač se nemusí tak zdát, poměrně náročná. Je třeba mít disciplínu a smysl pro odpovědnost (často za několik desítek osob včetně dětí). Mít toto zaměstnání jako hlavní pracovní poměr znamená nepříliš velký peněžní obnos, záleží na bazénu působení - malé bazény Vás neuživí.

      Jako přivýdělek pro studenty asi nejideálnější zvlášť, pokud jste sportovní typ nebo máte zájem o plavání. Od toho se odvyjí i náročnost kurzu - pro mě to byla pohoda - sportoval jsem, plavat jsem uměl skvěle, ale pokud těmito schopnostmi člověk nedisponuje, je dost času, se dostatečně připravit na zkoušky.

      Co se týká odpovědnosti - na všech bazéech je většinou napsáno "... na vlastní nebezpečí....", ale když se něco nepodaří, tak se všichn svezou po plavčíkovi - jsou známy takové události. Pokud byste chtěl další odpovědi nebo ěl přímo zájem o kurz plavčíka, můžete mě kontaktovat ideálně přes FB - Pavel Svatoň

      Vymazat

Okomentovat